Hvor sidder 12-årstænderne?

Måske mærker dit barn slet ikke, at 12-årstænderne er på vej. Der kommer fire: En i hver side - både i overmunden og i undermunden. Ved tandeftersyn viser vi dig og dit barn, hvor de nye kindtænder kommer.

11, 12 eller 13 år

12-årstænderne kommer tit i 12-årsalderen, heraf navnet. 11-årige kan nu sagtens få 12-årstænder, og de kan også lade vente på sig til 13-årsalderen.

Sådan holder du 12-årstænderne rene

Tandbørsten skal gnubbe rent helt inde på 12-årstænderne. Det skal den, lige fra det første hjørne bryder gennem tandkødet. Tip: Drej børsten på tværs af 12-årstændernes tyggeflader, så er det nemmere at komme til. 

12-årstænderne er særlig sårbare, indtil de er helt fremme og tygger sammen med de tænder, der sidder ovenover/nedenunder. Når tænderne kan gnide mod hinanden, har bakterierne sværere ved at sidde fast.

Mit barns 12-årstænder har dybe furer

Alle 12-årstænder har furer på tyggefladen, ganske som 6-årstænderne. Hos nogle børn er furerne så dybe, at tandbørsten ikke kan nå helt ned i dem. Så kan vi hjælpe ved at lukke tandens tyggeflade med en særlig lak. Tag en snak med dit barns tandklinik, hvis det bliver nødvendigt.