Er 6-årstænderne blivende tænder?

6-årstænderne dukker frem allerbagerst i dit barns mund - bag ved mælke-kindtænderne. Èn i hver side - både i overmunden og i undermunden.

Måske mærker dit barn slet ikke, at 6-årstænderne er på vej, så det er en god ide at holde udkig efter dem, når du børster dit barns tænder.

Fem, seks eller syv år

6-årstænderne kommer som navnet siger ofte i 6-årsalderen. Din 5-årige kan også sagtens få 6-årstænder - eller de kan vente med at komme, til dit barn er syv år.

Sådan hjælper du dit barn til sunde 6-årstænder

Ved tandeftersynet når dit barn er fem år, viser vi dig, hvor de nye kindtænder kommer.

Du hjælper dit barn til sunde 6-årstænder ved at gnubbe dem helt rene med tandbørsten. Det skal du gøre lige fra det første hjørne bryder gennem tandkødet. Drej tandbørsten, så du holder den lidt på tværs. Så er det nemmere at børste de bagerste tænder.

6-årstænderne er særlig sårbare, indtil de er helt fremme og tygger sammen med de tænder, der sidder ovenover/nedenunder. 

Der hvor tænderne gnider mod hinanden, har bakteriebelægninger sværere ved at sidde fast.

Se video der viser, hvordan du kan børste dit barns 6-årstænder: 


Mit barns 6-årstænder har dybe furer

Alle 6-årstænder har furer på tyggefladen. Hos nogle børn er furerne så dybe, at tandbørsten ikke kan nå helt ned i dem. Så kan vi hjælpe ved at lukke tandens tyggeflade med en særlig lak. Her skal du tage en snak med dit barns tandklinik.