Gå til hovedindhold

Fluorid – hvad er det?

Fluorid, eller fluor i folkemunde, er det stof, som forebygger huller i tænderne.

  • Læs op

Indhold

    Fluorid – eller fluor i folkemunde – er det stof, som forebygger huller i tænderne. Fluorid er er det vigtigste og mest veldokumenterede medikament til at forebygge huller i tænderne.

    Fluorid forebygger huller ved at styrke tændernes emalje (det yderste tandlag). Sammen med spyttet i munden danner fluorid en beskyttende hinde, som svækker de syreangreb, som tænderne udsættes for, når vi spiser eller drikker noget med sukker i. Fluorid forebygger også effektivt på andre måder ved at indgå i kemiske forbindelser med spyttet, plakken og tændernes overflade.

    Den daglige tandbørstning derhjemme er det vigtigste, du kan gøre for at passe på tænderne. Børst to gange om dagen med fluoridtandpasta. Hvis dit barn har begyndende hul i en tand, er en professionel behandling med fluorid på tandklinikken med til at sænke den hastighed, som hullet udvikler sig med. Ved overfladiske huller kan udviklingen stoppes helt.

    Fluorid i tandpasta forveksles ofte med den type fluorstof, som bruges til at gøre for eksempel regntøj, bagepapir og pizzabakker vand- og fedtafvisende, og som mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Det er vigtigt at understrege, at de er to forskellige ting.

    Fluorid, som bruges i tandpasta, er et grundstof, som også findes naturligt i vores drikkevand og i fødevarer som for eksempel fed fisk og sort te. I Aarhus Kommune varierer fluoridindholdet i postevandet mellem 0,1 og 0,29 ppm (parts per million), som er lavere end gennemsnittet i alle danske kommuner.

    Fluorid fra tandpasta er kun skadeligt i store mængder. Et lille barn (15 kilo) skal spise cirka en fjerdedel af en stor tube tandpasta på 75 ml, før der er risiko for forgiftning (mavesmerter og opkast). Brug den anbefalede mængde - se under punktet "Hvordan bruger jeg fluorid?".

    Tandplejen anbefaler anvendelse af fluorid på to måder:

    Den daglige tandbørstning

    • Sørg for, at dit barn får børstet tænder to gange hver dag med tandpasta med fluorid
    • Brug en mængde tandpasta, som svarer til dit barns lillefingernegl
    • Undlad at skylle munden bagefter, spyt blot overskuddet i munden ud. Så får fluoridet længere tid til at styrke tændernes emalje og forebygge huller

    Fluoridbehandlinger på tandklinikken

    En fluoridbehandling på klinikken bruges til behandling af begyndende huller og udføres udelukkende efter en grundig undersøgelse og diagnostik af tænderne. Det fluorid, der anvendes professionelt på tandklinikken, er af højere koncentration end det, der findes i tandpasta.
    En professionel fluoridbehandling på tandklinikken kan gentages to-fire gange årligt.

    Behandling

    Hvis du fravælger tandpasta med fluorid, er der risiko for, at dit barn får flere huller i tænderne. Flere huller øger behovet for behandlinger på tandklinikken. Dit barns tænder får flere fyldninger, som også skal repareres senere i livet.

    Sukker

    Hvis du fravælger tandpasta med fluorid, bør du tilpasse kosten til dit barn, så den næsten ikke indeholder sukker. Det er sukkeret, der får bakterierne i munden til at danne syre, som kan give huller i tænderne. Det gælder også sukker, som findes naturligt i for eksempel frugt (frisk, frossen og tørret), honning, juice med mere. Vær opmærksom på, at der også kan være sukker i madvarer som rugbrød, kiks, ketchup, yoghurt etc.

    Tandbørstning

    Hvis du fravælger tandpasta med fluorid, skal du sørge for, at dit barn får børstet tænderne meget ofte. Tandbørstning uden tandpasta med fluorid har ikke stor effekt. Det tager højst et par timer, før bakterierne (som sammen med sukker danner syre og giver huller) er tilbage. Når tænderne skal børstes så ofte, skal tandbørsten være meget blød, så der ikke opstår mekanisk slid på emaljen.

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023