Tandplejens elektroniske babycafe

Hvad kan du bruge vores e-babycafe til?

Send os dit spørgsmål på tandcafe@mbu.aarhus.dk

Spørgsmål og svar, som andre forældre kan have gavn af, viser vi her i babycafeen.
Vi viser ikke dit navn.

OBS: Babycafeen holder sommerferie i øjeblikket. 
Du kan stadig maile dit spørgsmål.
Du får svar torsdag d. 9. august.

Her under kan du se spørgsmål fra forældre - og vores svar: 

Min søn på nu 5 måneder har fået de to første tænder (fortænder for neden i munden). Hvornår skal vi begynde at børste dem?

Og er det nødvendigt to gange dagligt i starten?
Man skal bruge tandpasta ikke sandt?
Når han har fået disse tænder tidligere end normalt, kan man så forvente, at han også får de andre tænder tidligere?

Tandplejens svar
Tak for dine gode spørgsmål - og tillykke med din søns første tænder.De er jo en af de mange små milepæle i barnets udvikling. 

Vi anbefaler, at I begynder at børste hans tænder med det samme. Så bliver tænderne både holdt helt rene, og han vænner sig til, at tandbørstning hører med til at blive puslet om. 
Børst meget gerne to gange om dagen. Den ene gang kan så være lidt mere grundig end den anden.De små kan faktisk rigtig godt lide at få gnubbet lidt på gummerne også, fordi de jo i høj grad sanser igennem munden.
Vælg en blød tandbørste med et lille børstehoved.Vi anbefaler, at I begynder at bruge fluortandpasta, når de første mælketænder kommer.Brug en lille klat på størrelse med barnets lillefingernegl.
Din søn har fået de første tænder ret tidligt. Så ser vi ofte, at skiftet til de nye tænder også begynder lidt tidligere.Din søn bliver derfor nok en af de første i børnehaven med en rokketand. Det er endnu en af milepælene - og noget som mange børn ser frem til.

Du får snart en invitation til babymøde om tænder fra den tandklinik, som ligger i jeres lokalområde. Mødet ligger, når børnene er ca. 8 måneder. På mødet taler I om, hvordan I kan give de helt små børns tænder en god start.

Må jeg godt børste min datters tænder med en elektrisk tandbørste, når jeg køber en særlig blød børste?

Hun er 9 måneder og elsker at lege med den. Almindelig børste er en kamp hver gang.

Tandplejens svar
Af sikkerhedsmæssige årsager fraråder fabrikanterne helt at bruge elektriske tandbørster til børn under 3 år, da børsterne roterer, og børn under den alder ofte bider i tandbørsten.  Brug en blød tandbørste og en lille klat fluortandpasta.

Fra Tandplejens side anbefaler vi også altid, at bruge en ganske almindelig blød tandbørste med et lille børstehoved. Brug en lille klat fluortandpasta på størrelse med din datters lillefingernegl. Børn i din datters alder vil ikke altid være med til at få børstet tænder. Det kan være noget af en udfordring for forældre.

Ideer til at børste tænder på små børn
Her kommer nogle ideer, som måske kan hjælpe:     

  • Et lille trick er, at skifte lidt imellem, hvilke tænder du børster først, medens tålmodigheden hos din datter måske er størst. 
  • Lad hende eventuelt også selv have en anden tandbørste i hånden, samtidig med at du børster hendes tænder. Den vil hun sikkert være lige så interesseret i som i den elektriske. Børn i den alder vil jo gerne undersøge alt. 
  • En lille sang imens I børster kan også hjælpe på tålmodigheden og aflede opmærksomheden lidt. 
  • Vores app "Børstevenner" kan også være en hjælp.


Heldigvis accepterer de allerfleste børn at få børstet tænder efter et stykke tid, selv om det kan være lidt hårdt for forældrene i en periode. Tænk hele tiden på, at du er med til at give din datter en god vane for livet.

Har lige et spørgsmål vedr. min datter. Hun er netop blevet 13 måneder og har endnu ikke fået en eneste tand. Er der grund til bekymring eller?


Tandplejens svar
Du behøver ikke være bekymret, hvis din datter er sund og rask.

Der er nemlig meget stor variation i, hvornår de første tænder kommer.  
Mange børn får dem i 6-8 måneders alderen, men der er også mange, som først får dem senere, fx i 1-års alderen.
Så ser vi tit, at tænderne pludselig myldrer frem, og at barnet i løbet af få måneder får alle fortænderne.

Min søn på knap 9 måneder har fået sine første 6 tænder (de forreste 2 i undermunden og de forreste 4 i overmunden). Han er for nylig begyndt at skære tænder.

I starten var det kun sjældent og ganske svagt, men nu gør han det meget tit og højlydt, så jeg er begyndt at blive lidt bekymret.
Hvor meget slider det på tænderne, og er der noget, jeg kan gøre? 

Tandplejens svar
Der er ikke noget at sige til, at du bliver lidt bekymret, for det kan lyde ret voldsomt, når de små skærer tænder - næsten som lyden af knasende bolsjer. 

Rigtig mange børn tester nemlig lige tænderne af på denne måde, når de opdager det nye fænomen i munden. Det skal undersøges, og barnet gør det så bl.a. ved at gnide tænderne mod hinanden - og får erfaring med både lyd og funktion.

Man ser derfor ofte en anelse slid på kanten af mælke-fortænderne. Det får ingen betydning på længere sigt, og heldigvis holder de allerfleste børn op med at skære tænder ret hurtigt, fordi der er så meget andet nyt og spændende, de skal opdage. 

Hvis din søn fortsætter med at skære tænder ud over 1 års-alderen, vil vi foreslå, at du lige kontakter hans tandklinik. Det bedste, du kan gøre lige nu, er at give din søn forskellige ufarlige ting, han kan bide i. 

For to-tre uger siden opdagede jeg en spirende tand (den første) i min søns undermund. Han er nu 8 måneder.

 

Jeg undrer mig dog over, at tanden endnu ikke er vokset helt ud endnu.
Jeg tror, det er ca. et par millimeter, man kan se af tanden nu.
Hvor lang tid plejer en tand at tage om at vokse helt frem? 
 

Tandplejens svar
Det er rigtig godt, at du er obs. på at følge, hvordan din lille søns tænder bryder frem. Det er helt klart en af de mange små milepæle i hans udvikling at få den første tand. 

Du skal ikke være bekymret, hvis tanden ser ud til at blive på samme stadie i en periode. Det kan godt tage noget tid endnu for den at komme helt frem. 

I løbet af kort tid får din søn nok også fortanden lige ved siden af - de kommer ofte parvis - og de kan hurtigt ”indhente” hinanden. 

Du må meget gerne nu begynde at børste både på tanden og på din søns gummer med en lille, helt blød tandbørste. Brug en lille klat fluortandpasta på størrelse med din søns lillefingernegl.

På denne måde vænner han sig til, at du børster i hans mund. Man kan også fornemme, at de små synes, det er helt rart at få gnubbet gummerne - de oplever jo rigtig meget igennem munden.