Gå til hovedindhold

Hvad kan du bruge vores e-babycafe til?

I vores elektroniske babycafe kan du læse om de helt små børns tænder. Du kan også stille spørgsmål/få svar via e-mail.

 • Læs op

Indhold

  OBS! Tandplejens babycafé holder sommerferie. Du er velkommen til at sende os dit spørgsmål, så svarer vi på det efter den 7. august 2024.

  Send os dit spørgsmål på tandcafe@mbu.aarhus.dk.

  Spørgsmål og svar, som andre forældre kan have gavn af, viser vi her i babycafeen. Vi viser ikke dit navn.

  Herunder kan du se spørgsmål fra forældre, og vores svar:

  • Hvornår skal vi begynde at børste dem?
  • Er det nødvendigt to gange dagligt i starten?
  • Man skal bruge tandpasta ikke sandt?
  • Når han har fået disse tænder tidligere end normalt, kan man så forvente, at han også får de andre tænder tidligere?

  Vores svar

  Tak for dine gode spørgsmål - og tillykke med din søns første tænder! De er en af de mange små milepæle i barnets udvikling. 

  Vi anbefaler, at I begynder at børste hans tænder med det samme. Så bliver tænderne både holdt helt rene, og han vænner sig til, at tandbørstning hører med til at blive puslet om. 

  Børst meget gerne to gange om dagen. Den ene gang kan så være lidt mere grundig end den anden. De små kan rigtig godt lide at få gnubbet lidt på gummerne også, fordi de i høj grad sanser igennem munden.

  Vælg en blød tandbørste med et lille børstehoved. Vi anbefaler, at I begynder at bruge fluortandpasta, når de første mælketænder kommer. Brug en lille klat på størrelse med barnets lillefingernegl.

  Din søn har fået de første tænder ret tidligt. Så ser vi ofte, at skiftet til de nye tænder også begynder lidt tidligere. Din søn bliver derfor nok en af de første i børnehaven med en rokketand. Det er endnu en af milepælene - og noget som mange børn ser frem til.

  Du får snart en invitation til babymøde om tænder fra den tandklinik, som ligger i jeres lokalområde. Mødet ligger, når børnene er ca. 8 måneder. På mødet taler I om, hvordan I kan give de helt små børns tænder en god start.

  Vores svar

  Nej, det kan vi ikke anbefale. Af sikkerhedsmæssige årsager fraråder fabrikanterne helt at bruge elektriske tandbørster til børn under 3 år. Børsterne roterer og børn under den alder bider ofte i tandbørsten. Brug en blød tandbørste og en lille klat fluortandpasta.

  Vi anbefaler altid at bruge en ganske almindelig blød tandbørste med et lille børstehoved. Brug en lille klat fluortandpasta på størrelse med din datters lillefingernegl. Børn i din datters alder vil ikke altid være med til at få børstet tænder. Det kan være noget af en udfordring for forældre.

  Ideer til at børste tænder på små børn

  Her kommer nogle ideer, som måske kan hjælpe:     

  • Et lille trick er at skifte lidt imellem, hvilke tænder du børster først, mens tålmodigheden hos din datter sikkert er størst. 
  • Lad hende eventuelt også selv have en anden tandbørste i hånden, samtidig med at du børster hendes tænder. Den vil hun sikkert være lige så interesseret i som i den elektriske. Børn i den alder vil jo gerne undersøge alt. 
  • En lille sang imens I børster kan også hjælpe på tålmodigheden og aflede opmærksomheden lidt. 
  Heldigvis accepterer de allerfleste børn at få børstet tænder efter et stykke tid, selv om det kan være lidt hårdt for forældrene i en periode. Tænk hele tiden på, at du er med til at give din datter en god vane for livet.

  Vores svar

  Du behøver ikke være bekymret, hvis din datter er sund og rask.

  Der er nemlig meget stor variation i, hvornår de første tænder kommer. Mange børn får dem i 6-8 måneders alderen, men der er også mange, som først får dem senere, fx i 1-års alderen. Så ser vi tit, at tænderne pludselig myldrer frem, og at barnet i løbet af få måneder får alle fortænderne.

  I starten var det kun sjældent og ganske svagt, men nu gør han det meget tit og højlydt, så jeg er begyndt at blive lidt bekymret.

  Hvor meget slider det på tænderne, og er der noget, jeg kan gøre? 

  Vores svar

  Der er ikke noget at sige til, at du bliver lidt bekymret. Det kan lyde ret voldsomt, når de små skærer tænder - næsten som lyden af knasende bolsjer. 

  Rigtig mange børn tester nemlig lige tænderne af på denne måde, når de opdager det nye fænomen i munden. Det skal undersøges, og det gør barnet blandt andet ved at gnide tænderne mod hinanden - og får erfaring med både lyd og funktion.

  Vi ser derfor ofte en anelse slid på kanten af mælke-fortænderne. Det får ingen betydning på længere sigt. Heldigvis holder de allerfleste børn op med at skære tænder ret hurtigt, fordi der er så meget andet nyt og spændende, de skal opdage.

  Hvis din søn fortsætter med at skære tænder ud over 1 års-alderen, vil vi foreslå, at du kontakter hans tandklinik. Det bedste, du kan gøre lige nu, er at give din søn forskellige ufarlige ting, han kan bide i.

  Jeg undrer mig dog over, at tanden endnu ikke er vokset helt ud endnu. Jeg tror, det er ca. et par millimeter, man kan se af tanden nu.

  Hvor lang tid plejer en tand at tage om at vokse helt frem? 

  Vores svar

  Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at følge, hvordan din lille søns tænder bryder frem. Det er helt klart en af de mange små milepæle i hans udvikling at få den første tand.

  Du skal ikke være bekymret, hvis tanden ser ud til at blive på samme stadie i en periode. Det kan godt tage noget tid endnu for den at komme helt frem. 

  I løbet af kort tid får din søn nok også fortanden lige ved siden af - de kommer ofte parvis - og de kan hurtigt ”indhente” hinanden. 

  Du må meget gerne nu begynde at børste både på tanden og på din søns gummer med en lille, helt blød tandbørste. Brug en lille klat fluortandpasta på størrelse med din søns lillefingernegl.

  På denne måde vænner han sig til, at du børster i hans mund. Man kan også fornemme, at de små synes, det er helt rart at få gnubbet gummerne - de oplever jo rigtig meget igennem munden.

  Godnatflaske/tandbørstning

  Vi har en dreng på 10 måneder, der får en flaske modermælkserstatning inden han skal sove. Skal vi børste tænder på ham efter flasken på grund af mælkesukker? Eller er det ok, at vi gør det i forbindelse med de andre badeværelsesritualer før flasken?

  Vores svar:
  Det er rigtig fint, at du er så opmærksom på at passe din lille drengs tænder. Det bedste for din søn er, at han kommer i seng med helt rene tænder. 
  Vi anbefaler derfor, at I børster hans tænder efter flasken. 

  Sundhedsplejen anbefaler, at I begynder at nedtrappe "godnatflasken" fra nu af og forsøger at få den helt væk, når din søn fylder 1 år. Så vil det også være nemmere at få tandbørstningen til at passe sammen med sovetidspunktet.

  Tænder, der går ind over hinanden

  Jeg skriver på vegne af min søn, som er 18 måneder. Fortænderne i hans undermund sidder ret tæt og går allerede nu ind over hinanden. Jeg frygter jo noget bøjle osv. senere hen. Men er der noget jeg allerede nu skal være opmærksom på i den retning? Vi børster tænderne morgen og aften. 

  Vores svar:
  Det er rigtig godt, at du er opmærksom på din søns tænder og flot, at I er omhyggelige med at børste hans tænder. Det er det allerbedste, I kan gøre. Du behøver ikke være nervøs for, at hans fortænder, der i øjeblikket går lidt ind over hinanden, betyder, at han skal have bøjle på, når han en gang får de blivende tænder.

  De første tænder kan nemlig godt komme sådan lidt "hulter til bulter". Børns kæber vokser også i takt med at børnene vokser, så tænderne vil ofte flytte sig lidt i denne periode. 

  Vi følger altid tandstillingen nøje hos hvert enkelt barn ved de regelmæssige undersøgelser, som begynder, når din søn fylder 3 år.
  Der vil vi løbende drøfte med jer forældre, om der er forhold, som kræver særlig opmærksomhed.

  Tandbørstning

  Hej, jeg ville høre om I havde nogle gode råd til tandbørstning. Jeg har en søn på 10 måneder, som har 5 tænder der er fuldstændig umuligt at få børstet. Han skriger, spræller, lukker munden stramt i eller skubber tandbørsten væk med tungen. Vi bliver nødt til at være to for at få dem børstet, og der er det kun held, hvis det lykkes os at få dem børstet. 

  Vi har prøvet at lave det til en leg, fx. først børster vi vores tænder lidt med stort smil på, så hans, men der er lukket hver gang. Vi vil jo ikke så gerne bruge 'tvangsmetoden' hvor vi holder ham nede og han græder og skriger, for det er jo ikke meningen han skal forbinde det at få børstet tænder med noget negativt, men vi ved heller ikke hvad vi skal gøre, for tænderne skal jo børstes.

  Han har nu stort set ikke fået børstet tænder i 2 dage, fordi det har været helt umuligt, så jeg håber meget på, at I har nogle gode råd?

  Tandplejens svar:
  Vi forstår godt, at I synes, det er svært at børste jeres lille søns tænder, og du beskriver meget fint en situation, som kan være rigtig hård for jer som forældre.

  Først og fremmest: Det er virkelig godt, at I gør en stor indsats for at børste hans tænder. Mange børn i hans alder eller nogle måneder frem, vil ikke være med til at få børstet tænderne. Det er en del af det lille barns udvikling, og der vil nok komme andre ting, som han også vil gøre modstand imod - meget tit fx det at få vasket hår. I må endelig ikke give op.

  Fortsæt med at børste så godt I overhovedet kan - som I også gør nu - så han fortsat oplever, at tandbørstning hører med til den daglige hygiejne. Det vil helt sikkert give jer et godt resultat, for efter et stykke tid accepterer børnene heldigvis igen, at de voksne børster, og så har I givet jeres lille søn en rigtig god vane for hele livet. 

  Det I kan tænke på hele tiden er, at han ikke forstår, hvad der kan ske, hvis han ikke får børstet tænder.

  Måske kan det aflede ham, at han får en ekstra børste i hånden selv. Den vil han helt sikkert forsøge sig lidt med. På den måde er han selv lidt mere med i tandbørstningen. Mens han tygger lidt på sin egen børste, kan du børste, så godt du kan, med den anden børste.

  I det hele taget er det bedst, at fortsætte med at aflede hans opmærksomhed i nogle korte øjeblikke fx ved at synge, nynne, snakke - og børste imens.
  Et lille trick er også at skifte lidt imellem, hvilke af hans tænder du børster først. Så er det ikke de samme tænder, der bliver børstet bedst hver gang.
  Her kommer nogle andre ideer, som måske kan gøre det lidt lettere at børste:

  • Vælg et tidspunkt på dagen, hvor din søn er frisk, til den grundigste tandbørstning.
  • Du kan børste, når din søn ligger ned - fx på din seng eller på gulvet imellem dine ben. Så får du et godt overblik, og din søn får støtte og ro i kroppen.
  • Du kan også sætte din søn på skødet og støtte hans hoved med din frie hånd. 
  • Syng eller fortæl en lille historie medens I børster/børst ”tænder” på bamsen.
  • Når din søn får kindtænder om nogle måneder, så børst dem først, mens hans tålmodighed er størst.
  • Børst med en blød tandbørste og en lille klat fluortandpasta på størrelse med dit barns lillefingernegl.
  • Nogle børn synes det er sjovt, hvis man sidder foran et spejl og børster, så de kan følge med.
  • Når det er svært at børste, så vær opmærksom på, at jeres søn får så lidt sukker/søde drikke og lignende som muligt.

  Dårlig ånde

  Jeg har en lille pige på 10 måneder. Jeg synes, hun har konstant dårlig ånde. Hun får børstet tænder morgen og aften og får ganske normal kost. Har I hørt om dette før og i givet fald - hvad gør man ved det?

  Vores svar:
  Du gør det helt rigtige ved at børste din lille piges tænder både morgen og aften. Derfor kan du være sikker på, at den dårlige ånde ikke kommer fra hendes tænder. 

  Sundhedsplejens konsulent forklarer, at små børns fordøjelsessystem er i fuld gang med at omstille sig til at få almindelig kost i hvert fald i et par år. Derfor kan din datter godt få lidt anderledes ånde, selv om hun er begyndt at få almindelig mad, fordi fordøjelsessystemet lige skal vænne sig til alle de nye madvarer.  

  Hvis du synes, det fortsætter og er meget generende foreslår konsulenten, at du eventuelt lige nævner det for lægen, når din datter meget snart skal til 1-års undersøgelse.

  Første besøg

  Jeg skriver til jer, da min søn er fyldt 3 år. Jeg er lidt nysgerrig efter at vide, om han automatisk bliver kaldt ind til det første tandlægebesøg??  

  Tandplejens svar:
  Nu hvor din søn er fyldt tre år, får du helt automatisk en besked i din e-Boks fra os med invitation til at besøge vores tandklinik i hans lokalområde. Du kan helt sikkert regne med, at invitationen er lige på trapperne, for vi forsøger at invitere så hurtigt som muligt efter 3-års fødselsdagen. I invitationen er der også lidt info til dig som forælder om indholdet i besøget.

  Hvis du vil tale lidt med din søn om besøget, kan I med fordel læse vores helt egen lille e-bog "Sofus viser tænder". Den har vi har lavet for at fortælle lige præcis, hvad besøget går ud på: Et lille hyggeligt besøg, hvor din søn kan hilse på vores medarbejdere, se klinikken og være med til at tælle tænder.

  Hent vores e-bog

  Slik og kage

  Noah er 11 måneder nu og har fået fire tænder. Han er begyndt at være meget interesseret, når vi andre spiser kage eller slik. Vil det skade hans tænder, hvis vi lader ham få noget af det?

  Vores svar:
  Slik og kage ser spændende ud, fordi det tit har flotte farver. Prøv om Noah ikke er lige så interesseret i farvestrålende frugt eller grønsager. Det er meget bedre både for hans krop og for hans tænder.

  Fødevarestyrelsen siger, at hvis børn på 1 år skal have dækket deres behov for næringsstoffer, er der ikke plads til, at de også spiser slik/kage eller drikker søde drikke. Kun ved helt særlige lejligheder er der plads til en ganske lille smule sukker = den mængde sukker, som et barn vil få ved at drikke ét glas saft én gang om ugen.   

  Skade på tænderne?

  Min lille dreng på 1½ år faldt i går og slog munden ned i sofabordet, så det blødte fra overmunden. Så vidt jeg kan se kom blødningen fra det inderste af overlæben og den lille streng mellem fortænderne. Der er ikke synlige tegn på skade på tænderne (misfarvning eller slået løse).

  Men jeg bliver alligevel nervøs for, om der kan være sket skade. Har I nogle råd til, hvordan vi selv kan tjekke, om vi bør søge tandlæge med henblik på registrering af evt. tandskade på de blivende tænder? På forhånd tak for hjælpen.

  Tandplejens svar:
  Det er virkelig godt, at du er opmærksom på, om der kan være sket noget med din lille søns tænder.

  Det er gode tegn, at tænderne ikke er løse. Hvis han også gerne vil bide i noget, tyder det på, at skaden er afgrænset til de bløde dele - fx læberne. Vi vil foreslå, at du for en sikkerheds skyld lige ringer til vores lokale tandklinik i jeres område og får en lille snak med dem. Ud fra din beskrivelse kan I aftale, om du skal komme forbi med din søn, så tandlægen kan se på tænderne.

  Flyttet til Aarhus - skal vi kontakte tandplejen?

  Vi er flyttet til Aarhus Kommune for nylig og har en datter på 7 1/2 måned. Vi er kommet i en mødregruppe, hvor vi netop talte om tænder. De andre fortalte mig, at de havde fået en indkaldelse fra tandplejen - alle deres børn er 7-8 måneder. Får vi også en indkaldelse til tandplejen, nu hvor vores datter er 7 1/2 måned? Eller skal vi selv kontakte tandplejen? Hun har to tænder, så det er jo relevant for os, at få at vide, hvordan vi plejer dem bedst muligt.

  Vores svar:
  Velkommen til Aarhus Kommune! Vi får automatisk besked om, at I er flyttet hertil. Vi indkalder jer til det første besøg på tandklinikken, når din datter er 14-16 måneder. Her er der lejlighed til at tale om tænder og tandsundhed og tage det første kig på tænderne. De efterfølgende besøg til tandeftersyn planlægger vi individuelt og fra gang til gang.  

  Suttetræ?

  Måske kan I hjælpe? Jeg søger et suttetræ i Aarhus Syd eller Midt - ved I mon hvor de gemmer sig?

  Tandplejens svar:
  Det er bestemt en god ide at bruge den symbolske værdi, som et suttetræ har. Det er jo en meget stor ting i barnets bevidsthed, at sige farvel til sutten. 
  "Center for Byens Anvendelse" oplyser, at der med sikkerhed er to træer, der bruges som suttetræer her i Aarhus:

  • Det ene suttetræ er ved (cykel)stien neden for Riis Skov, på den første del ud for træskibshavnen.
  • Det andet træ er på Brabrandstien i nærheden af Søren Frichsvej.
  • Dit barn er også meget velkommen til at aflevere sutten på vores lokale tandklinik. 

  Hvid, hård knop

  Min søn på 6 måneder har en hvid og hård knop i undermunden (ca. 1 mm i størrelse), som ligner begyndende frembrud af en tand. Det usædvanlige er, at knoppen sidder, hvor venstre kindtand vil komme frem. Han har ingen tænder i øvrigt!  Er det en tand?

  Tandplejens svar: 
  Det er rigtig godt, at du er så opmærksom, når du kigger i din søns mund. Det lyder, som om din søn har det, vi populært kalder en "emaljedråbe".
  Det er et fænomen som en gang imellem dukker op. Knoppen er ikke en tand, men en lille stump kirtelvæv, som sidder lige i overfladen af tandkødet.
  Den forsvinder helt af sig selv efter et stykke tid.

  Sutter

  Jeg har hørt at der findes nogle sutter, der er bedre for tænderne end andre. Og at børn, når de har vænnet sig til en "sutte-type" kun modvilligt skifter til en anden. Vi venter vores første barn, og ønsker nu at vide hvilke sutter der er de bedste at bruge, så den lille vænner sig til de rigtige fra starten.

  Tandplejens svar:
  Det er godt, at I er opmærksom på at få begyndt på en god måde - også med eventuelle sutter til jeres lille, kommende familiemedlem.

  Allerførst: Sundhedsplejen anbefaler, at amningen er godt i gang, før jeres barn begynder at bruge en sut. Sutteteknikken er nemlig ikke helt den samme ved brystet som med en sut. Der er to former for "tandvenlige sutter". Begge typer er helt ok:

  • Den anatomiske sut, som er flad på det sted, hvor sutten rører fortænderne
  • En sut med ventil så sutten kan trykkes flad og dermed ikke presser så hårdt på tænderne.

  I forhold til tænderne er der tre vigtige ting at huske:

  • Dit barn skal ikke vænne sig til at have sutten i munden hele tiden.
  • Dit skal helst stoppe helt med at bruge sut senest ved 3-års alderen.
  • Presset på tænderne kan give det vi kalder suttebid. Her kan fortænderne i overmunden ikke nå ned og bide sammen med fortænderne i undermunden. Det kan have betydning både for barnets mulighed for at bide noget over og for udtale af fx s og t.

  Stopper barnet med sutten i god tid, vil de allerfleste fortænder i et "suttebid" heldigvis vokse ned på plads af sig selv.

  Om tandbørster

  Hvordan skal jeg behandle en ny tandbørste til mit barn (5 måneder), inden jeg tager den i brug? Hvordan skal jeg holde tandbørstehygiejne derefter, og hvordan skal jeg opbevare tandbørsten? Skal den i øvrigt skylles på nogen speciel måde inden hver børstning? 

  Tandplejens svar:
  Du kan regne med, at en helt ny tandbørste, som du køber i en indpakning, er lige klar til brug. Brug en blød tandbørste og lille klat fluortandpasta på størrelse med dit barns lillefingernegl. Fluortandpasta styrker tandemaljen. 

  Når du er færdig med at børste, skal du bare skylle tandbørsten godt igennem under vandhanen, ryste vandet af og stille børsten, sådan at børsterne kan tørre. Så vil hygiejnen være helt ok - og tandbørsten være klar til næste gang.   

  Elektrisk tandbørste?

  Vores datter er ikke særlig glad for almindelig tandbørste, men synes meget interesseret, når vi voksne børster med el-tandbørste. Derfor vil vi gerne anskaffe et tandbørstehoved til hende, så hun også kan prøve el-børsten. Jeg har dog ikke nogen steder kunnet købe de særlige tandbørstehoveder. Kender I en forhandler?

  Tandplejens svar:

  Du skriver ikke, hvor gammel din datter er, men ud fra din beskrivelse lyder det, som om hun er 1-2 år. I den alder kan det nemlig ofte være svært at få lov til at børste barnets tænder. Prøv at holde fast i den gode vane, og børst så godt du kan. Efter et stykke tid vil din datter sikkert acceptere, at du børster.

  Børsten er et elektrisk/roterende apparat, som et lille barn jo evt. vil bide i. Af sikkerhedsgrunde anbefaler de producenter, vi umiddelbart kender til, at man derfor ikke bruger elektriske tandbørster til børn, før de er 3 år.

  Tandplejens anbefaling er da også at bruge en helt almindelig tandbørste. Det hjælper nogle gange på interessen, hvis I evt. har en ekstra tandbørste: Én som din datter selv "børster" med, så hun kan efterligne det, de voksne gør og én som du børster hendes tænder rene med.   

  Om at få børstet tænder

  Vores datter er 16 måneder. For ca. en uge siden begyndte hun på ikke at ville åbne munden, da hun skulle have børstet tænder to gange om dagen. Er det normalt? Hvad skal vi gøre? 

  Tandplejens svar:
  Mange børn, lige netop i din datters alder, vil pludselig ikke være med til at få børstet tænderne. Du må endelig ikke give op. Fortsæt med at børste, så godt du kan. Der kan godt gå lidt tid før din datter accepterer det, men det er vigtigt at vise hende, at tandbørstning hører med til almindelig hygiejne - lige som fx at få vasket hår, som mange børn heller ikke vil være med til.

  Der er mange ting, som det lille barn vil forsøge at gøre modstand imod. Det er en del af barnets naturlige udvikling - men det kan bestemt godt være hårdt for forældrene. Husk hele tiden på, at hun ikke forstår, hvad der kan ske, hvis hun ikke får børstet tænder.
  Her kommer nogle ideer, som måske kan gøre det lidt lettere:

  • Vælg et tidspunkt hvor din datter er frisk til at børste grundigt.
  • Du kan børste, når din datter ligger ned - fx på din seng eller på gulvet imellem dine ben. Så får du et godt overblik, og din datter får støtte og ro i kroppen.
  • Du kan også sætte din datter på skødet og støtte hendes hoved med din frie hånd.
  • Syng eller fortæl en lille historie medens I børster.
  • Lad din datter have en børste i hånden selv og brug en anden til at børste med. Så er hun mere med til at børste.
  • Børst kindtænderne først, mens din datters tålmodighed er størst.
  • Nogle børn synes det er sjovt, hvis man sidder foran et spejl og børster.

  Skal vi begynde at børste?

  Vi har lige opdaget de to første tænder i underkæben på vores søn på 5½ måneder. Selv om han har haft stort bidebehov og savlet meget i den sidste måned, havde vi ikke forbundet disse fænomener med tandvækst, og vi var heller ikke begyndt med tandbørstning. Vi troede nemlig, at det hele først begynder, når barnet er 6 måneder.
  Nu titter tænderne et par millimeter ud af tandkødet, men jeg læste på jeres side, at man burde begynde med tandbørstning inden tænderne har vist sig, og gnubbe barnets gummer. Jeg går ud fra, at jeg nu altså skal begynde så hurtigt som muligt.  

  Tandplejens svar:
  Det er rigtigt, at mange børn får de første tænder omkring 6 måneders alderen, men der er meget stor variation fra barn til barn. Nogle får den første tand, når de er fire måneder. Andre får den måske, når de er otte måneder. Man kan sammenligne det med, at der også er forskel på, hvor gamle børn er, når de lærer at gå.

  Du har helt ret i, at du blot skal begynde at børste din søns tænder med det samme. Gnub med små, rolige bevægelser og gør det til en hyggelig del af puslesituationen. Når vi anbefaler at begynde lidt før tænderne kommer, er det for at barnet kan vænne sig til at mærke tandbørsten i munden. Mange af de helt små synes, det er rart at få gnubbet gummerne lidt, fordi det kan klø, når tænderne er på vej. De vil også gerne bide/tygge lidt i andre ting.

  Skære tænder

  Vores datter på 10 måneder har pt. seks tænder: To midt for i undermunden, og 4 midt for i overmunden. De seneste ca. 3-4 uger har hun skåret tænder ved at bevæge kæberne vandret langs hinanden. Det har betydet, at der nu er knækket et lille stykke af den ene af de yderste tænder i overmunden.

  Vi tror ikke, at det gør ondt på hende, at stykket er knækket af - det er også kun et lille stykke. Vi er lidt bekymrede for, om vi skal og kan gøre noget i forhold til, at hun skærer tænder. Skal vi komme til undersøgelse vedrørende det stykke, som vi mener er knækket af?

  Tandplejens svar:
  Vi kan godt forstå, at I er lidt bekymrede over, at jeres datter skærer tænder. Det kan nemlig lyde ret voldsomt, mens det står på - og det gør det meget ofte i den periode, hvor fortænderne kommer. Børnene prøver nemlig på denne måde det nye fænomen "tænder" af - de kan jo både bruges til at bide med og til at give lyd.
  Heldigvis holder de allerfleste små børn op ret hurtigt igen, når de har vænnet sig til, at tænderne er i munden. Det bedste, I kan gøre, er at sørge for, at jeres datter har nogle ufarlige ting hun kan undersøge og bide i.

  Med hensyn til det stykke der er knækket af tanden, er det en god ide lige at få tandklinikken til at tjekke, hvordan det ser ud. Vi tilbyder jer derfor en tid på jeres datters klinik.

  Blåsort bule

  Min søn på knap 1½ år har netop fået kindtænder og hjørnetænderne er nu også på vej. Over hjørnetanden i venstre side er der ligesom en bule af blåsort tandkød, der virker til at genere ham meget og gøre frygtelig ondt. Han lugter også grimt ud af munden. Hvad kan dette skyldes? - har ikke set det ved tidligere tandfrembrud hos ham? Hvad kan jeg gøre for at afhjælpe smerterne?

  Tandplejens svar:
  Du skal ikke være bekymret over den blåsorte bule i din søns mund. Det er en helt ufarlig blodsamling over den tand, der er på vej frem. Det sker af og til. Bulen vil heldigvis fortage sig af sig selv. Man kan sammenligne bulen med det, som populært kaldes en "tømrerlus" eller "klemmelus".

  Det er ubehageligt for den lille, så længe det står på. Det bedste, du kan gøre, er at give ham lidt ekstra trøst og omsorg indtil bulen er væk.

  Lugten fra munden har ikke sammenhæng med bulen. Måske har han ondt i halsen? Det kan somme tider være årsagen. Måske kan lugten også skyldes, at det er sværere at børste helt rent, når han er så øm i munden. Prøv at børste så godt du kan med en superblød tandbørste.

  Du er meget velkommen til også at kontakte vores klinik i dit lokalområde.

  Skader tænderskæren?

  Jeg har en datter på 8 måneder. Hun har fået to tænder i undermunden og to tænder i overmunden. Hun er nu begyndt at skære tænder. Hvad skal jeg gøre ved det? Hvis jeg da skal gøre noget. Jeg synes, hun gør det ofte, og jeg er bekymret for, at hun skader tænderne (slider dem el. lign.)

  Tandplejens svar:
  Der er ikke noget at sige til, at du kan blive lidt bekymret, når du hører din lille datter skære tænder, for det kan lyde ret voldsomt.   Mange af de små gør det netop i den periode, hvor de opdager, at der er noget nyt både foroven og forneden i munden. Børn er heldigvis meget nysgerrige, så de udforsker det nye fænomen - som oven i købet kan skabe en lyd - ved at skære tænder.

  Heldigvis holder de små som regel ret hurtigt op med det igen, når de bliver optaget af andre nye muligheder. Fortænderne kan blive en anelse slidt på kanten, men det får ingen betydning på længere sigt. Det bedste du kan gøre lige nu, er at give din datter forskellige ufarlige ting hun kan undersøge og bide i.

  Hvis din datter fortsætter med at skære tænder ud over 1 års-alderen, foreslår vi, at du lige kontakter vores tandklinik i jeres lokalområde.

  Sidst opdateret: 5. juli 2024