Gå til hovedindhold

Tandpleje på en privat tandklinik

Du kan frit vælge mellem tandpleje på en kommunal tandklinik eller hos en privat tandlæge.

 • Læs op

Indhold

  Valget mellem kommunal tandklinik og privat tandlæge kaldes fritvalgsordning. Tandplejetilbuddet er det samme, uanset hvad du vælger.

  Hvis du ønsker at benytte dig af fritvalgsordningen, er det vigtigt, at du kontakter Tandplejen Aarhus, inden der foretages undersøgelser og behandlinger på en privat klinik. Tandplejen Aarhus skal først indgå en aftale med den privatpraktiserende tandlæge. Uden en aftale kan vi ikke give tilskud. 

  Du kan frit vælge, om dit barn under 16 år skal have tandpleje på en kommunal eller privat tandklinik. Det kaldes fritvalgsordning. Tandplejetilbuddet er det samme, uanset hvad du vælger.

  Hvis du ønsker at benytte dig af fritvalgsordningen, er det vigtigt, at du kontakter Tandplejen Aarhus, inden dit barn bliver undersøgt eller modtager behandling på en privat klinik. Tandplejen Aarhus skal først indgå en aftale med den privatpraktiserende tandlæge. Uden en aftale kan vi ikke give tilskud.

  Egenbetaling på 35%

  Du kan få kommunalt tilskud på 65% af udgiften til tandpleje, hvis du vælger en privat tandklinik til dit barn. De sidste 35% skal du selv betale. Dette gælder for børn i alderen 0-15 år (inkl.). Når dit barn fylder 16 år, kan du få kommunalt tilskud på 100%.

  Egenbetaling for særligt kostbare behandlinger

  Der kan være en egenbetaling for særligt kostbare behandlinger som for eksempel flerfladet plastfyldning, fjernelse af visdomstand, bidskinne, kronebehandling og tandregulering (bøjlebehandling), når du vælger en privat tandklinik til dit barn. Aarhus Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på kommunens og den private tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen. Du finder listen over tilskudspriser for særligt kostbare behandlinger længere nede på denne side under overskriften "Kommunale tilskudspriser".

  Tre betingelser for kommunalt tilskud

  Bekendtgørelsen om tandpleje beskriver tre forhold, som skal være opfyldt for, at du kan få kommunalt tilskud til tandpleje hos en privat tandlæge:

  1. Dit barn skal være meldt ind i Tandplejen. Hvis det er bosiddende i Aarhus Kommune, er det automatisk tilmeldt.
  2. Vi skal indgå en aftale med den private tandlæge, som du har valgt til dit barn. Det er derfor vigtigt, at du giver os besked om, at du vil skifte til en privat tandklinik, inden der bliver foretaget tandeftersyn og behandlinger.
  3. Vi skal godkende behandlinger, som ikke har fast honorar ifølge aftale mellem de private tandlæger og Kommunernes Landsforening (KL) om tandpleje for børn og unge.

  Dit valg gælder det samlede tandplejetilbud

  Hvis du vælger, at dit barn skal modtage tandpleje på en privat tandklinik, skal du være opmærksom på, at dit valg gælder det samlede tandplejetilbud. Det vil sige, at alle undersøgelser og behandlinger, inklusive bøjlebehandling, skal foretages hos en privat tandlæge og eventuelt hos en privat bøjletandlæge.

  Hvis dit barn har startet sit bøjleforløb hos den kommunale tandreguleringsklinik, skal resten af behandlingen færdiggøres der – også selvom det resterende tandplejetilbud modtages på en privat tandklinik. Det samme gælder den anden vej: Hvis du ønsker, at dit barn skal skifte fra en privat tandlæge tilbage til den kommunale tandklinik, skal en eventuel igangværende tandretning ved en privat bøjletandlæge færdiggøres hos den private bøjletandlæge.

  Værd at vide om tandpleje på en kommunal tandklinik

  • Du kan få gratis tandpleje til dit barn på de kommunale tandklinikker fra fødslen og indtil 22-års fødselsdagen. Unge født i 2003 eller tidligere, får gratis tandpleje, indtil de fylder 18 år.
  • Vi indkalder jer automatisk til en klinik i nærheden af jeres bopæl.
  • Du kan dog altid vælge en anden af vores klinikker. Giv blot besked til den klinik, du ønsker.
  • Du har også mulighed for at vælge tandpleje i en anden kommune, hvis den har kapacitet til det.
  • Tandplejen Aarhus har i øjeblikket ikke kapacitet til at modtage børn og unge fra andre kommuner.

  Læs mere om tandpleje for børn og unge her

  Hvis du ønsker at skifte til en kommunal tandklinik

  Hvis dit barn modtager tandpleje på en privat tandklinik og ønsker at skifte til en kommunal tandklinik, skal du blot sende en mail til Tandplejen på tandplejen@mbu.aarhus.dk med følgende oplysninger:

  • Navn og fødselsdato på barnet
  • Eventuelt dit mobilnummer, så vi nemt kan komme i kontakt med dig
  • Samtykke til, om vi må indhente journaloplysninger fra den private tandklinik
  • Eventuelt ønske til tandklinik: Dit barn tilknyttes automatisk den kommunale klinik, som ligger tættest på bopælen, men du har også mulighed for at vælge en af vores andre tandklinikker.

  Hvis du ønsker at benytte dig af fritvalgsordningen, er det vigtigt, at du kontakter Tandplejen Aarhus, inden du bliver undersøgt eller modtager behandling på en privat klinik. Tandplejen Aarhus skal først indgå en aftale med den privatpraktiserende tandlæge. Uden en aftale kan vi ikke give tilskud.

  Egenbetaling for særligt kostbare behandlinger

  Når du fylder 16 år, og indtil du fylder 22 år*, kan du få kommunalt tilskud på 100% af udgiften til tandpleje på en privat tandklinik. Der kan dog være en egenbetaling for særligt kostbare behandlinger som for eksempel flerfladet plastfyldning, fjernelse af visdomstand, bidskinne, kronebehandling og tandregulering (bøjlebehandling). Tandplejen i Aarhus Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på kommunens og den private tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen. Du finder listen over tilskudspriser for særligt kostbare behandlinger længere nede på denne side under overskriften "Kommunale tilskudspriser".

  *Du er omfattet af det kommunale tilbud, indtil du fylder 22 år, hvis du er født i 2004 eller senere. Er du født i 2003 eller tidligere, gælder det kommunale tilbud, indtil du fylder 18 år.

  Tre betingelser for kommunalt tilskud

  Bekendtgørelsen om tandpleje beskriver tre forhold, som skal være opfyldt for, at du kan få kommunalt tilskud til tandpleje hos en privat tandlæge:

  1. Du skal være meldt ind i Tandplejen. Hvis du er bosiddende i Aarhus Kommune, er du automatisk indmeldt.
  2. Vi skal indgå aftale med den private tandklinik, som du har valgt. Det er derfor vigtigt, at du giver os besked om, at du vil skifte til en privat tandklinik, inden du får foretaget tandeftersyn og behandlinger. Er du under 18 år, er det dine forældre, som skal give os besked om, at du gerne vil skifte.
  3. Vi skal godkende behandlinger, som ikke har fast honorar ifølge aftale mellem de private tandlæger og Kommunernes Landsforening (KL) om tandpleje for børn og unge.

  Dit valg gælder det samlede tandplejetilbud

  Hvis du vælger at modtage tandpleje på en privat tandklinik, skal du være opmærksom på, at dit valg gælder det samlede tandplejetilbud. Det vil sige, at alle undersøgelser og behandlinger, inklusive bøjlebehandling, skal foretages hos en privat tandlæge og eventuelt hos en privat bøjletandlæge.

  Hvis du har startet dit bøjleforløb hos den kommunale tandreguleringsklinik, skal resten af behandlingen færdiggøres der – også selvom det resterende tandplejetilbud modtages på en privat tandklinik. Det samme gælder den anden vej: Hvis du ønsker at skifte fra en privat tandlæge tilbage til den kommunale tandklinik, skal en eventuel igangværende tandretning ved en privat bøjletandlæge færdiggøres hos den private bøjletandlæge.

  Værd at vide om tandpleje på en kommunal tandklinik

  • Du kan få gratis tandpleje på de kommunale tandklinikker fra fødslen og indtil din 22-års fødselsdag. Er du født i 2003 eller tidligere, får du gratis tandpleje, indtil du fylder 18 år.
  • Du bliver indkaldt automatisk til en klinik i nærheden af din bopæl.
  • Du kan dog altid vælge en anden af vores klinikker. Giv blot besked til den klinik, du ønsker.
  • Du har også mulighed for at vælge tandpleje i en anden kommune, hvis den har kapacitet til det.
   Tandplejen Aarhus har i øjeblikket ikke kapacitet til at modtage unge fra andre kommuner.

  Hvis du ønsker at skifte til en kommunal tandklinik

  Hvis du modtager tandpleje på en privat tandklinik og ønsker at skifte til en kommunal tandklinik, skal du blot sende en mail til Tandplejen på tandplejen@mbu.aarhus.dk med følgende oplysninger:

  • Dit navn og din fødselsdato
  • Eventuelt dit mobilnummer, så vi nemt kan komme i kontakt med dig
  • Samtykke til, om vi må indhente journaloplysninger fra den private tandklinik
  • Eventuelt ønske til tandklinik: Du tilknyttes automatisk den kommunale klinik, som ligger tættest på din bopæl, men du har også mulighed for at vælge en af vores andre tandklinikker.

  Aarhus Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på kommunens og den private tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen.

  Se listen over særligt kostbare behandlinger og den kommunale tilskudspris herunder. Priserne er gældende fra 1. oktober 2023 og opdateres en gang om året.

  Download referencepriserne som PDF her

   

  Referencepriser pr. 1. oktober 2023

  Ydelse Kommunal referencepris (inkl. moms) Kræver forhåndsgodkendelse
  Plastfyldning i lille kindtand på 2 flader kr. 720 Nej
  Plastfyldning i stor kindtand på 2 flader kr. 934 Nej
  Plastfyldning i lille kindtand på 3 eller flere flader kr. 1.041 Nej
  Plastfyldning i stor kindtand på 3 eller flere flader kr. 1.255 Nej
  Blød bidskinne (Hård/blød - blød - Q skinne) kr. 1.148 Ja
  Hård bidskinne (RFS) kr. 2.638 Ja
  Operativ fjernelse af visdomstand kr. 2.699 Ja
  Metalkeramisk krone på en stor kindtand kr. 6.174 Ja
  Æts-bro (MK lavædelt CrCo) kr. 6.761 Ja
  Æts-bro (MK højædelt) kr. 8.008 Ja
  Æts-bro (Zirkon) kr. 7.180 Ja
  Akut/midlertidig plast på fortand (2 eller flere flader) efter traume kr. 827 Nej
  Flerfladet plast på fortand pga. caries eller traume kr. 1.469 Nej
  Flerfladet plast på fortand pga. f.eks. taptand eller diastema kr. 1.469 Ja
  Bonded pladsholder (f.eks. lille kindtand i underkæben) kr. 887 Ja
  Smileprotese kr. 2.290 Ja
  Rebonding retainer kr. 536 Ja
  Fremstilling og pålimning af ny retainer kr. 887 Ja
  Retentionsskinne kr. 1.238 Ja
  Første fase af en to-faset bøjlebehandling (aftagelige bøjler) kr. 7.905 Ja
  Anden fase af en to-faset bøjlebehandling (Faste bøjler) kr. 9.835 Ja
  Bøjlebehandling med faste bøjler samt kirurgisk frilægning af fejlplacerede tænder kr. 17.321 Ja
  Bøjlebehandling med faste bøjler med evt. tandudtrækning kr. 17.497 Ja
  Bøjlebehandling med aftagelige bøjler efterfulgt af faste bøjler kr. 19.953 Ja
  Bøjlebehandling med faste bøjler inkl. skrueforankring for at lukke mellemrum ved agenesi kr. 20.480 Ja
  Bøjlebehandling med faste bøjler samt teleskop-stænger for at fremme underkæbens vækst (Herbst) kr. 27.545 Ja
  Sidst opdateret: 8. april 2024