Valget mellem kommunal tandklinik og privat tandlæge kaldes fritvalgsordning. Tandplejetilbuddet er det samme, uanset hvad du vælger.

Hvis du ønsker at benytte dig af fritvalgsordningen, er det vigtigt, at du kontakter Tandplejen Aarhus, inden der foretages undersøgelser og behandlinger på en privat klinik. Tandplejen Aarhus skal først indgå en aftale med den privatpraktiserende tandlæge. Uden en aftale kan vi ikke give tilskud.  

Du kan frit vælge, om dit barn under 16 år skal have tandpleje på en kommunal eller privat tandklinik. Det kaldes fritvalgsordning. Tandplejetilbuddet er det samme, uanset hvad du vælger.

Hvis du ønsker at benytte dig af fritvalgsordningen, er det vigtigt, at du kontakter Tandplejen Aarhus, inden dit barn bliver undersøgt eller modtager behandling på en privat klinik. Tandplejen Aarhus skal først indgå en aftale med den privatpraktiserende tandlæge. Uden en aftale kan vi ikke give tilskud.

Egenbetaling på 35%

Du kan få kommunalt tilskud på 65% af udgiften til tandpleje, hvis du vælger en privat tandklinik til dit barn. De sidste 35% skal du selv betale. Dette gælder for børn i alderen 0-15 år (inkl.). Når dit barn fylder 16 år, kan du få kommunalt tilskud på 100%.

Egenbetaling for særligt kostbare behandlinger

Der kan være en egenbetaling for særligt kostbare behandlinger som for eksempel flerfladet plastfyldning, fjernelse af visdomstand, bidskinne, kronebehandling og tandregulering (bøjlebehandling), når du vælger en privat tandklinik til dit barn. Aarhus Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på kommunens og den private tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen. Du finder listen over tilskudspriser for særligt kostbare behandlinger her.

Tre betingelser for kommunalt tilskud

Bekendtgørelsen om tandpleje beskriver tre forhold, som skal være opfyldt for, at du kan få kommunalt tilskud til tandpleje hos en privat tandlæge:

 1. Dit barn skal være meldt ind i Tandplejen. Hvis det er bosiddende i Aarhus Kommune, er det automatisk tilmeldt.
 2. Vi skal indgå en aftale med den private tandlæge, som du har valgt til dit barn. Det er derfor vigtigt, at du giver os besked om, at du vil skifte til en privat tandklinik, inden der bliver foretaget tandeftersyn og behandlinger.
 3. Vi skal godkende behandlinger, som ikke har fast honorar ifølge aftale mellem de private tandlæger og Kommunernes Landsforening (KL) om tandpleje for børn og unge.

Dit valg gælder det samlede tandplejetilbud

Hvis du vælger, at dit barn skal modtage tandpleje på en privat tandklinik, skal du være opmærksom på, at dit valg gælder det samlede tandplejetilbud. Det vil sige, at alle undersøgelser og behandlinger, inklusive bøjlebehandling, skal foretages hos privat tandlæge og evt. hos privat bøjletandlæge. Dog skal påbegyndte behandlinger, som for eksempel bøjlebehandling, færdiggøres der, hvor de er påbegyndt.

Værd at vide om tandpleje på en kommunal tandklinik

 • Du kan få gratis tandpleje til dit barn på de kommunale tandklinikker fra fødslen og indtil 22-års fødselsdagen. Unge født i 2003 eller tidligere, får gratis tandpleje, indtil de fylder 18 år.
 • Vi indkalder jer automatisk til en klinik i nærheden af jeres bopæl.
 • Du kan dog altid vælge en anden af vores klinikker. Giv blot besked til den klinik, du ønsker.
 • Du har også mulighed for at vælge tandpleje i en anden kommune, hvis den har kapacitet til det.
 • Tandplejen Aarhus har i øjeblikket ikke kapacitet til at modtage børn og unge fra andre kommuner.

Læs mere om tandpleje for børn og unge her

Hvis du ønsker at skifte til en kommunal tandklinik

Hvis dit barn modtager tandpleje på en privat tandklinik og ønsker at skifte til en kommunal tandklinik, skal du blot sende en mail til Tandplejen på tandplejen@mbu.aarhus.dk med følgende oplysninger:

 • Navn og fødselsdato på barnet
 • Eventuelt dit mobilnummer, så vi nemt kan komme i kontakt med dig
 • Samtykke til, om vi må indhente journaloplysninger fra den private tandklinik
 • Eventuelt ønske til tandklinik: Dit barn tilknyttes automatisk den kommunale klinik, som ligger tættest på bopælen, men du har også mulighed for at vælge en af vores andre tandklinikker.

Hvis du ønsker at benytte dig af fritvalgsordningen, er det vigtigt, at du kontakter Tandplejen Aarhus, inden du bliver undersøgt eller modtager behandling på en privat klinik. Tandplejen Aarhus skal først indgå en aftale med den privatpraktiserende tandlæge. Uden en aftale kan vi ikke give tilskud.

Egenbetaling for særligt kostbare behandlinger

Når du fylder 16 år, og indtil du fylder 22 år*, kan du få kommunalt tilskud på 100% af udgiften til tandpleje på en privat tandklinik. Der kan dog være en egenbetaling for særligt kostbare behandlinger som for eksempel flerfladet plastfyldning, fjernelse af visdomstand, bidskinne, kronebehandling og tandregulering (bøjlebehandling). Tandplejen i Aarhus Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på kommunens og den private tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen. Du finder listen over tilskudspriser for særligt kostbare behandlinger her.

*Du er omfattet af det kommunale tilbud, indtil du fylder 22 år, hvis du er født i 2004 eller senere. Er du født i 2003 eller tidligere, gælder det kommunale tilbud, indtil du fylder 18 år.

Tre betingelser for kommunalt tilskud

Bekendtgørelsen om tandpleje beskriver tre forhold, som skal være opfyldt for, at du kan få kommunalt tilskud til tandpleje hos en privat tandlæge:

 1. Du skal være meldt ind i Tandplejen. Hvis du er bosiddende i Aarhus Kommune, er du automatisk indmeldt.
 2. Vi skal indgå aftale med den private tandklinik, som du har valgt. Det er derfor vigtigt, at du giver os besked om, at du vil skifte til en privat tandklinik, inden du får foretaget tandeftersyn og behandlinger. Er du under 18 år, er det dine forældre, som skal give os besked om, at du gerne vil skifte.
 3. Vi skal godkende behandlinger, som ikke har fast honorar ifølge aftale mellem de private tandlæger og Kommunernes Landsforening (KL) om tandpleje for børn og unge.

Dit valg gælder det samlede tandplejetilbud

Hvis du vælger at modtage tandpleje på en privat tandklinik, skal du være opmærksom på, at dit valg gælder det samlede tandplejetilbud. Det vil sige, at alle undersøgelser og behandlinger, inklusive bøjlebehandling, skal foretages hos privat tandlæge og evt. hos privat bøjletandlæge. Dog skal påbegyndte behandlinger, som for eksempel bøjlebehandling, færdiggøres der, hvor de er påbegyndt.

Værd at vide om tandpleje på en kommunal tandklinik

 • Du kan få gratis tandpleje på de kommunale tandklinikker fra fødslen og indtil din 22-års fødselsdag. Er du født i 2003 eller tidligere, får du gratis tandpleje, indtil du fylder 18 år.
 • Du bliver indkaldt automatisk til en klinik i nærheden af din bopæl.
 • Du kan dog altid vælge en anden af vores klinikker. Giv blot besked til den klinik, du ønsker.
 • Du har også mulighed for at vælge tandpleje i en anden kommune, hvis den har kapacitet til det.
 • Tandplejen Aarhus har i øjeblikket ikke kapacitet til at modtage unge fra andre kommuner.

Hvis du ønsker at skifte til en kommunal tandklinik

Hvis du modtager tandpleje på en privat tandklinik og ønsker at skifte til en kommunal tandklinik, skal du blot sende en mail til Tandplejen på tandplejen@mbu.aarhus.dk med følgende oplysninger:

 • Dit navn og din fødselsdato
 • Eventuelt dit mobilnummer, så vi nemt kan komme i kontakt med dig
 • Samtykke til, om vi må indhente journaloplysninger fra den private tandklinik
 • Eventuelt ønske til tandklinik: Du tilknyttes automatisk den kommunale klinik, som ligger tættest på din bopæl, men du har også mulighed for at vælge en af vores andre tandklinikker.

Aarhus Kommune har beregnet egne priser på særligt kostbare behandlinger og yder tilskud på baggrund af disse beløb. Det vil sige, at hvis der er forskel på kommunens og den private tandlæges behandlingspris, skal du selv betale differencen.

Se listen over særligt kostbare behandlinger og den kommunale tilskudspris herunder. Priserne er gældende fra 1. oktober 2023 og opdateres en gang om året.

Ydelse Kommunal referencepris (inkl. moms) Kræver forhåndsgodkendelse
Bøjlebehandling med faste bøjler med evt. tandudtrækning  kr. 17.497  Ja
Bøjlebehandling med aftagelige bøjler efterfulgt af faste bøjler  kr. 19.953  Ja
Bøjlebehandling med faste bøjler samt teleskop-stænger for at fremme underkæbens vækst (Herbst)  kr. 27.545  Ja
Bøjlebehandling med faste bøjler inkl. skrueforankring for at lukke mellemrum ved agenesi  kr. 20.480  Ja
Bøjlebehandling med faste bøjler samt kirurgisk frilægning af fejlplacerede tænder  kr. 17.321  Ja
Første fase af en to-faset bøjlebehandling (aftagelige bøjler)  kr. 7.905  Ja
Anden fase af en to-faset bøjlebehandling (Faste bøjler)  kr. 9.835  Ja
Rebonding retainer  kr. 536  Ja
Fremstilling og pålimning af ny retainer  kr. 887  Ja
Retentionsskinne  kr. 1.238  Ja
Plastfyldning i lille kindtand på 2 flader  kr. 720  Nej
Plastfyldning i lille kindtand på 3 eller flere flader  kr. 1.041  Nej
Plastfyldning i stor kindtand på 2 flader  kr. 934  Nej
Plastfyldning i stor kindtand på 3 eller flere flader  kr. 1.255  Nej
Operativ fjernelse af visdomstand  kr. 2.699  Ja
Blød bidskinne (Hård/blød - blød - Q skinne)  kr. 1.148  Ja
Hård bidskinne (RFS)  kr. 2.638  Ja
Metalkeramisk krone på en stor kindtand  kr. 6.174  Ja
Æts-bro (MK højædelt)  kr. 8.008  Ja
Æts-bro (MK lavædelt CrCo)  kr. 6.761  Ja
Æts-bro (Zirkon)  kr. 7.180  Ja


Download tilskudspriserne som PDF her