Gå til hovedindhold

Pas godt på din bøjle

Det er vigtigt, at du passer godt på din bøjle og følger Tandplejens anvisninger, så du får det bedste resultat af din behandling.

  • Læs op

Indhold

    Sådan passer du godt på din bøjle

    En fast tandbøjle er limet fast på tænderne. Det kræver, at du er opmærksom på en række ting for at opnå et godt resultat.

    Børst tænderne rene hver dag

    Det er vigtigt, at tænderne børstes rene hver dag. Hvis der hele tiden sidder snavs på tænderne omkring bøjlen, kan der komme mærker, som måske ikke forsvinder igen. Mærkerne er huller. I begyndelsen kan mærkerne være hvide, senere bliver de mere brune. Husk derfor at børste tænder to gange dagligt med tandpasta med fluorid.

    Sådan skal tænderne børstes

    1. Børst først området mellem bøjle og tandkød. Tryk let, så tandbørstehårene kommer bedst muligt omkring bøjlen.
    2. Børst derefter området mellem bøjlen og tyggefladen. Tryk let, så tandbørstehårene kommer bedst muligt omkring bøjlen.
    3. Børst hen over tandbøjlen. Husk også at børste tyggeflader og bagsiden af tænderne.

    Det kan være svært at børste rent mellem tænderne. Derfor kan det være nødvendigt at bruge en solotandbørste eller spidsen af tandbørsten.

    (TANDBØRSTEVIDEO?)

    Pas på din bøjle, ikke mindst når du spiser

    Bøjlen limes fast på tænderne på en måde, så det er muligt at fjerne den igen, uden at efterlade mærker. Det betyder, at du skal være forsigtig med at spise mad, som er hårdt, sejt og klæbrigt, da det kan ødelægge bøjlen. Spørg meget gerne på tandklinikken, hvis du er i tvivl om, hvad du må spise.

    Aftagelige tandbøjler sidder ikke fast på tænderne og kan tages ud, for eksempel når du spiser.

    Det er vigtigt, at du bruger bøjlen præcist som aftalt på tandreguleringsklinikken.

    Husk altid at medbringe bøjlen, når du skal til tandlæge.

    Sådan rengør du din aftagelige bøjle

    • Bøjlen skal børstes hver dag, eventuelt med en ekstra tandbørste
    • Tag bøjlen ud af munden, når du gør den ren
    • Brug koldt eller lunkent vand og lidt tandpasta, opvaskemiddel eller flydende håndsæbe
    • Bøjlen tåler ikke kogende vand og kan ikke gå i opvaskemaskinen

    Hvis tandbøjlen er meget snavset

    Læg den i blød i to teske enzymholdigt vaskepulver opløst i et glas vand. Husk at børste og skylle tandbøjlen godt bagefter.

    Fjern kalk og tandsten

    Efter nogle måneders brug kan der komme hårde hvide belægninger på tandbøjlen. Det kan være tandsten eller kalkaflejringer. Læg tandbøjlen i et glas med lige dele eddike og vand. Efter nogle timer kan du børste den ren.

    Sådan opbevarer du din bøjle

    Du har fået en æske sammen med din bøjle. Husk altid at tage æsken med dig i skole og andre steder og brug den til at opbevare din bøjle i, når du ikke har den i munden. Læg aldrig bøjlen på bordet eller i en serviet. Husk også at rengøre æsken – den kan godt gå i opvaskemaskinen.

    Har du hund?

    Sørg for, at den ikke kan få fat i bøjlen. Hunde elsker at tygge i bøjler!

    Herbst er en type bøjle, som bruges i forbindelse med overbid – typisk sammen med en fast tandbøjle. Herbsten er limet fast på tænderne og virker ved at skubbe underkæben frem.

    Sådan samler du stængerne selv

    Du kan opleve at gabe dig ud af stængerne. Hvis det sker, kan du nemt samle dem igen. Se her hvordan:

    Hvis Herbsten går i stykker

    Hvis Herbsten går løs, eller hvis der er noget ved bøjlen, som generer dig, så ring til tandreguleringsklinikken og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig. Hvis Herbsten falder af, er det vigtigt, at du medbringer de løse dele, så vi kan lime dem på igen.

    Tænderne kan godt være lidt ømme i de første dage efter, at bøjlen er sat på. I de dage kan det være rarest at spise blød mad. Her er nogle gode ideer:

    Morgenmad

    • Havregrød eventuelt kogt på mælk
    • Ymer, tykmælk, A38 med mosede frugter eller rugbrødsdrys uden sukker

    Madpakke

    • Sandwich med fyld af tun naturel/syrnet fløde, hakkede æg/syrnet fløde eller smøreost rørt med rød/grøn peber i små stykker
    • Banan eller kiwi som dessert

    Aftensmad

    • Forskellige supper
    • Æggekage/røræg
    • Risengrød
    • Kartoffelmos
    • Frugtgrød med mælk

    Undgå seje ting

    Ømheden forsvinder efter nogle dage. Så har tænderne vænnet sig til bøjlen. Når tænderne ikke er ømme mere, kan du spise næsten alt. Men undgå seje ting som for eksempel vingummi og lakrids. Seje ting kan nemlig knække bøjlen.

    Når du er færdig med at bruge din bøjle, får du en holdetråd limet fast på bagsiden af dine tænder. Tråden kalder vi også en retentionstråd.

    Retentionstråden er vigtig for at sikre, at tænderne ikke flytter på sig.

    Hold rent om retentionstråden

    Det er vigtigt at holde godt rent om retentionstråden. Det kan du gøre med omhyggelig tandbørstning, enten ved at vende din tandbørste på højkant eller ved at bruge en solotandbørste. Børst, så tandhårene kommer bedst muligt ind mellem tænderne.

    Hvis tråden går i stykker

    Går retentionstråden i stykker, eller er der noget, som generer dig, så ring og aftal en tid med tandreguleringsklinikken, så vi kan hjælpe dig. Undgå at rive retentionstråden af. Hvis tråden falder helt af, er den en god idé at medbringe den på tandklinikken, så den kan sættes på igen.

    Når din tandbøjle bliver fjernet, får du limet en "holdetråd" – i fagsprog kaldet en retentionstråd – bag på tænderne. Retentionstråden er vigtig for at bevare det opnåede resultat, og vi anbefaler, at du beholder den resten af livet. Hvis tråden fjernes, vil der altid være risiko for, at tænderne flytter sig.

    Retentionstråden kan blive siddende, så længe den ikke giver anledning til problemer.

    Går den i stykker, eller er der noget ved tråden, som generer dig, så kontakt din lokale tandklinik.

    Når du udskrives fra den kommunale tandpleje, eller fra du fylder 22 år, skal du selv sørge for at få retentionstråden vedligeholdt og eventuelt limet fast igen hos din nye tandlæge. Du skal selv betale udgifterne hertil.

    Hold rent om retentionstråden

    Det er vigtigt at holde godt rent om retentionstråden. Det kan du gøre med omhyggelig tandbørstning, enten ved at vende din tandbørste på højkant eller ved at bruge en solotandbørste. Børst, så tandbørstehårene kommer bedst muligt ind mellem tænderne.

    Sidst opdateret: 29. april 2024